Nederlandse architecten

Alan Rijks Golf Course DesignAlan Rijks: alanrijks.nl.

Alan Rijks
Alan Rijks


Banen in Nederland : Rijk van Nunspeet (deels), Texelse, Prise d’eau (deels), Rijk van Sybrook (deels), Princenbosch, Rijk van Nijmegen (deels), Scherpenbergh (deels), Zeewolde (deels), Midden-Brabant, Sint Nyk (deels), The Duke (deels), Almeerderhout (deels), Almkreek, De Batouwe, Catharinenburg (deels), Dirkshorn, Dorhout Mees (deels), De Golfhorst (deels), Gendersteyn, Golf4all Harderwijk, Haarlemmermeersche (deels), De Koepel (deels), Liemeer, De Peelse, Regthuys (deels), Reymerswael (deels), Sluispolder (deels), Welschap (deels), Zwolle.

Infinite VarietyFrank Pont en Jurrian van der Vaart: infinitevarietygolf.nl.

Jurrian van der Vaart en Frank Pont
Jurrian van der Vaart en Frank Pont


Banen van Frank Pont in Nederland: De Swinkelsche, Links Valley, de uitbreiding van De Dommel, De Turfvaert, Land van Thorn, De Lage Mors, Emmen.

Frank Ponts zijn bureau werd en wordt geregeld ingeschakeld voor de restauratie van klassieke golfbanen, met name ontwerpen van Harry Colt, Tom Simpson en Frank Pennink. Nationaal bijvoorbeeld de Kennemer, Haagsche, De Pan en Toxandria. Internationaal bijvoorbeeld Golf du Touquet-La Mer en Hardelot-Les Pins. Internationaal werkt Pont al langer samen met de Amerikaan Mike DeVries. De twee architecten hebben in 2019 een samenwerkingsverband gesloten met Mike Clayton. De drie werken samen onder de naam Clayton, DeVries & Pont (www.cdpgolf.com). In Duitsland werkt Pont samen met Hendrik Hilgert

Jurrian van der Vaart was actief als playing professional op de Challenge Tour en is sinds 2017 golfbaanarchitect. Hij is verantwoordelijk voor aanpassingen van de oefenfaciliteiten op de Eindhovensche en Leeuwenbergh en is onder meer betrokken bij de renovatie van de Twentsche.

Infinite Variety op Twitter. Jurrian van der Vaart op Twitter / Instagram / Facebook.

Jol GolfdesignMichiel van der Vaart en Gerard Jol: www.jolgolfdesign.nl.

Banen van Michiel van der Vaart in Nederland: Stippelberg, Zuid-Drenthe, Duurswold, Weleveld. Internationaal werkt Van der Vaart samen met Philip Spogard: (spogardvandervaart.com).

Michiel van der Vaart en Gerard Jol
Michiel van der Vaart en Gerard Jol

Banen van Gerard Jol in Nederland: Houtrak, Anderstein (deels), Drentsche, Kleiburg (deels), De Semslanden (deels), Amelisweerd, De Compagnie Veendam, De Groene Ster, Hitland, Heemskerkse, De Hoge Dijk (deels), De Hooge Rotterdamsche, Leeuwenbergh, Rhoon (deels), Rozenstein (deels), Spaarnwoude (deels), Westwoud, Zaanse, Zeegersloot (deels), Kagerzoom, Kromme Rijn, De Dorpswaard, Ooghduine, Open Golf Zandvoort (deels), Spandersbosch.
Banen van Jol Golfdesign: Wilnis (deels), De Haenen, Landgoed Bergvliet, Bleijenbeek, Bentwoud, Delfland, De Kroonprins Vianen, Emmeloord, Spierdijk.

Jol Golfdesign op Twitter. Michiel van der Vaart op Facebook / Instagram.

Jan Eschauzier/Eschauzier & Thate

Lochemse, Hooge Graven, Wilnis (deels), De Semslanden (deels), Golf Event Center Flevoland, Keppelse (deels), Martensplek, Welderen, Holthuizen, De Breuninkhof.

Joan Dudok van Heel (1925-2003)

golfbaanarchitect Joan Dudok van Heel
Joan Dudok van Heel

Zijn banen in Nederland: Anderstein (deels), De Herkenbosche (deels), Ameland, Oosterhoutse, Edese (deels), Crossmoor (deels), Almeerderhout (deels), Best Golf (deels), Brunssummerheide (deels), De Hoge Dijk (deels), Reynerswael (deels), Rozenstein (deels), Sluispolder (deels), Welschap (deels), Westerpark (deels), Wijchen (deels), De Schoot.

Hans Hertzberger

golfbaanarchitect Hans Hertzberger
Hans Hertzberger

Heelsum, Engelenburg (deels), Crossmoor (deels), Best Golf (deels), De Goese (deels), De Voortwisch (deels), Waterland, Helmondse Overbrug.

Frank Pennink (1913-1984)

Frank Pennink golfbaanarchitect
Frank Pennink

Frank Pennink werd in Nederland geboren maar heeft altijd een Brits paspoort gehad. Zijn banen in Nederland: Kennemer (deels), Noordwijkse (betrokkenheid bij het ontwerp), Rosendaelsche (deels), De Hoge Kleij (deels), De Gelpenberg (deels), de oude baan van De Haar, Geijsteren (deels), Wouwse Plantage (deels), Lauswolt (deels), Broekpolder, Noord-Nederlandse (deels), Edese (deels), Kleiburg (deels), Keppelse (deels), De Koepel (deels), Rhoon (deels), Spaarnwoude (deels), Zeegersloot (deels). In Portugal heeft hij onder meer de Old Course in Vilamoura ontwopen. Pennink, die in Oxford studeerde, was ook golfjournalist en een goede amateurspeler. Hij won in 1937 en 1938 het English Amateur.

Interviews

State of the Game podcast, 2019 – Mike Clayton, Frank Pont, Mike DeVries

https://twitter.com/SOTG_Pod/status/1184736616620810240

Golfbanen leuker en mooie maken (Frank Pont en Jurrian van der Vaart) – Greenkeeper, 2019

Golf course architects’ vision: Alan Rijks – Leadingcourses.com, 2017

Niet te strak en veel ronde vormen (Gerard Jol en Michiel van der Vaart) – Greenkeeper, 2003

Favoriete banen

In een editie van Golf World in 2017, met de Top 100 van continentaal Europa, vertelden golfbaanarchitecten over hun favoriete banen. Golf World sprak met architecten die aangesloten zijn bij het European Institute of Golf Course Architects (EIGCA), onder wie de Nederlanders Alan Rijks en Michiel van der Vaart. 

Van der Vaart noemde Golfsociëteit de Lage Vuursche een ontwerp dat hij zeer bewondert: ‘Ik heb deze baan goed bestudeerd. Hij is aangelegd op een behoorlijk saai stuk land maar architect Kyle Phillips heeft een prachtige routing gecreëerd en alle holes zijn individuele uitdagingen.’

De ontwerpen die Alan Rijks bewondert zijn De Pan en Kingsbarns (in Schotland): ‘De Pan is nog steeds een meesterwerk. De locatie van Kingsbarns met de uitzichten is geweldig, net als de sfeer in en om St Andrews.’ Van der Vaart noemt De Pan de baan waar hij met het meeste plezier speelt: ‘Een waar feest. Het is een prachtige heidebaan.’ 

De baan met de meest aantrekkelijke omgeving? Voor Van der Vaart is dat de Noordwijkse. Van der Vaart: ‘Het is een van de meest natuurlijk ogende linksbanen.’ Rijks noemt de Noordwijkse de Nederlandse baan waar hij het meeste golfplezier geeft.

De architecten prezen ieder een eigen ontwerp aan. Van der Vaart noemt Golfbaan Stippelberg een van de beste nieuwe banen sinds 2000. ‘Ik heb niet alle nieuwe banen gezien, maar ik denk dat Stippelberg, die in 2011 een internationale prijs won, kan concurreren met de beste.’ Rijks schaarde de Texelse onder de banen die weinig golfers kennen maar wel zouden moeten kennen. ‘Je moet een boot nemen om er te komen; dat betekent dat deze verborgen schat nog steeds onbekend is voor veel golfers.’

Golf World sprak in 2017 ook met Bruno Steensels, de Belgische architect die in Nederland onder meer de Goyer en The International ontwierp. Voor Steensels behoren links courses als de Haagsche en Noordwijkse tot de Europese banen waar hij met het meeste plezier speelt. Ook Steensels prees eigen ontwerpen aan. De baan in eigen land waar hij met het meeste plezier speelt is The National Golf BrusselsThe International in Amsterdam vindt hij de beste moderne baan sinds het jaar 2000.

Klik hier voor de volledige mini-interviews met de architecten.